Behandelmethoden

Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG)

TCG is een eeuwenoude geneeswijze waarbij de innerlijke energie balans in relatie tot de omgeving van belang is. De principes van interrelaties tussen mens en omgeving zijn constant, maar de patronen van interrelaties bij elke persoon blijven veranderen. Dit maakt dat voor elke patiënt een andere behandeling toegepast wordt.

Traditionele Chinese Geneeswijze is een goede aanvulling op de Westerse Geneeswijze en kan goed naast elkaar gebruikt worden.

 

Waarom TCG?

Vanuit de oorsprong van Traditionele Chinese Geneeswijze is deze wijze van geneeswijze niet alleen bedoeld om klachten te verhelpen, maar wordt het ook toegepast om gezond en fit te te blijven. Er wordt ook wel gesproken van Chinese Gezondheidskunde waarbij door middel van o.a. acupunctuur, kruiden, massage en bewegingsoefeningen het lichaam in balans wordt gehouden.


"De uitmuntende tempert alle overdaad en vermindert
wat tekortschiet. Zo brengt hij gelijkheid tot stand."

I Ching


Acupunctuur

Acupunctuur maakt, samen met Chinese Kruiden en Tuina (Chinese massage), onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Uit oude geschriften en recente grafvondsten in China blijkt dat acupunctuur 4000 jaar geleden al toegepast werd. Duizende jaren geleden bestonden de acupunctuurnaalden uit stenen naalden en bamboesplinters. Gelukkig is dit niet meer van deze tijd en wordt gebruik gemaakt van hele dunne steriele naalden.

Acupunctuur is gebaseerd op de leer van de meridianen, waarbij met behulp van naalden de vitale energie (Qì) die door deze meridianen stroomt beïnvloed kan worden. Door deze vitale energie (Qì) middels naalden te beïnvloeden is het voor de acupuncturist mogelijk om de energiebalans in het lichaam dermate te herstellen dat zowel lichamelijke als geestelijke klachten verminderen of zelfs verholpen kunnen worden.

Acupunctuur richt zich op het herstellen van de energie balans in het lichaam en versterkt daarmee het zelfherstellende vermogen van de mens. Doordat acupunctuur voor veel klachten en aandoeningen gebruikt kan worden, wordt deze vorm van therapie in de praktijk steeds vaker ingezet.

“Acupunctuur met het hart, niet alleen met de hand”

 

Osteoacupunctuur - Sportacupunctuur 

ShoulderOsteoacupunctuur is de combinatie van acupunctuur en manuele technieken waarbij spieren en gewrichten worden losgemaakt zodat genezing sneller verloopt en pijn kan worden bestreden.

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van Traditionele Chinese acupunctuur, manipulatie- en mobilisatie technieken uit de Tuina, gebaseerd op anatomische kennis.

Voor aanvang van de behandeling wordt mede op basis van een TCG-diagnose en middels orthopedische- en klinische testen beoordeeld waar de musculoskeletale klacht vandaan komt. In overleg met de cliënt wordt aan de hand van een stappenplan met de behandeling begonnen.

Buiten de behandeling worden ook oefeningen voor thuis meegegeven en kan advies gegeven worden over westerse voedingssupplementen of oosterse kruidenformules.

Voor wie?
Mensen met orthopedische- en/of pijnklachten kunnen middels Osteoacupunctuur behandeld worden.
Enkele voorbeelden van te behandelen klachten zijn: frozen shoulder (PSH), subacromiale bursitis, thoracic outlet syndoom, tenniselleboog / golferselleboog, peesontstekingen (tendinitis), supinator syndroom, carpal tunnel syndroom, stijve nek, whiplash, cervicartrose, Tietze syndroom, lumbago (lage rugpijn), sciatica, quadratus lumborum, piriformis syndroom, heup en trochanter bursitis, patella tendinitis, knie artrose/artritis, achillespees tendinitis, hiel pijn, plantaire fasciitis, en nog veel meer.

 

Shonishin (kinderacupunctuur)

Deze vorm van acupunctuur is speciaal ontwikkeld voor kinderen en bestaat uit zachte strelingen, wrijven en tikken. Kinderen ervaren dit al aangenaam en vaak zelfs als plezierig.

 

Ooracupunctuur of Auriculo

Ondanks dat deze vorm van acupunctuur veel moderne ontwikkelingen heeft doorgemaakt, bestaat het al heel lang. Het oor is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop psychische- en lichamelijke klachten zich afspiegelen. Ooracupunctuur kan in sommige gevallen effectiever zijn dan acupunctuur op het lichaam. Ooracupunctuur wordt dan ook voor veel verschillende klachten ingezet. In de behandeling kunnen zowel naaldjes als oorzaadjes gebruikt worden.


Electro-acupunctuur

Electro Acupunctuur

Electo-acupunctuur is een minder invasieve behandelmethode. Het is een goede aanvulling op de traditionele acupunctuur. De stroom kan op de naald of rechstreeks op een acupunctuurpunt worden gezet. Door de lichte stroompjes kan het therapeutisch effect soms versterkt worden. 
Deze vorm van acupunctuur wordt vaak gebruikt bij de behandeling van (chronische) pijnsyndromen.

Moxa

Een moxa-behandeling is een toepassing waarbij warmte en daarmee energie aan een specifiek acupunctuurpunt of gebied op het lichaam wordt toegevoegd. Dit kan zowel met als zonder gebruik te maken van naalden.

Moxa is gemaakt van de sterk gedroogd kruidenplant ‘bijvoet’ (Artemisia Vulgaris).

De toepasbaarheid van moxa is heel breed. Zo wordt het gebruikt om de doorbloeding te verbeteren bij bloedstagnatie of tijdens een herstelperiode na een operatie of infectie. Deze bloedcirculatie voorkomt de vorming van ernstig littekenweefsel. De warmte van moxa laat de vitale energie (Qì) in het lichaam bewegen.

In de TCG spreekt men over pathogenen (ziekteverwekkers) zoals 'Wind', 'Koude' en 'Damp'. Het verwarmende effect van moxa zorgt ervoor dat deze pathogenen, die bijvoorbeeld bij een ‘frozen shoulder’ of reuma worden aangetroffen, worden verdreven.

Er zijn verschillende methodes om gebruik te maken van moxa zoals moxa op verse gember, zout, manderijschil of zelfs direct op de huid (in de vorm van een klein rijstkorreltje).
Bovendien wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een moxalamp.


Cupping

Cupping is een behandelingsvorm waarbij verwarmde glazen kopjes op de huid worden geplaatst waardoor een vacuüm ontstaat. Hierdoor ontstaat een sterke doorbloeding en verwijdert zo ziekte verwekkende toxines en worden blokkades opgeheven. Cupping kan gebruikt worden in de behandeling van onder andere verkoudheid, bronchitis, astma, hoesten, verschillende soorten pijn zoals in de nek, schouder en rug.

Na het cuppen is de huid rood tot paars, wat vrij normaal is. Dit is juist de bedoeling om de energieblokkades op te heffen. Na het verdwijnen van de roodheid zal een verbetering optreden in de symptomen.


Guasha

Dit is een techniek waarbij met een specifiek voorwerp met ronde randen over de huid wordt geschraapt. Op deze manier wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden pathogenen (ziekteverwekkers) naar buiten gedreven.

Door het schrapen verandert plaatselijk de kleur van de huid, dit wordt ook wel “Sha” genoemd. De kleur van deze “Sha” geeft de therapeut eveneens informatie over welke pathogeen lokaal de klachten veroorzaakt.Tuina Massage

Tuina is een chinese vorm van massage en wordt vaak in combinatie met andere chinese therapieën gebruikt. Door gebruik te maken van bepaalde massage technieken waarbij verschillende dieptes behandeld kunnen worden, wordt het lichaam weer in balans gebracht. Op deze manier gaat de vitale lichaamsenergie weer op de juiste manier stromen en worden klachten verminderd of zelfs verholpen.

Deze methode van behandelen is bovendien uitermate goed te gebruiken bij babies en kinderen.
In onze praktijk wordt deze behandelmethode vaak gebruikt als ondersteuning van de acupunctuurbehandeling.


Voeding en leefstijl

Onze voeding is het belangrijkste medicijn dat we tot ons nemen. Daarom is het zo belangrijk dat we de juiste dingen eten. In het geval van een disbalans is het daarom ook belangrijk om te bepalen welke voeding we (tijdelijk) moeten ontzien of  meer tot ons nemen. Niet alleen vitamines en calorieën etc zijn van belang, maar ook de energetica van de voeding. Daarom wordt tijdens de behandeling veelal ook een voedingsadvies gegeven.
Niet alleen voeding maar ook de leefstijl is van belang en zal tijdens het intakegesprek uitgebreid aan de orde komen waarin ook adviezen gegeven worden.